ترکش‌های طالبان به اعتبار آمریکا و اثر ناگوار بر اقتصاد روسیه

کارشناسان معتقدند که پیشروی و قدرت یابی سریع طالبان در افغانستان نه تنها به اعتبار سیاسی و هژمونی آمریکا در جهان لطمه وارد خواهد کرد، بلکه سبب پیچیده شدن اوضاع در آسیای مرکزی می شود و تاثیر ناگواری روی طرح های اقتصادی روسیه خواهد داشت.

به گزارش تحریریه، روزنامه «العربی الجدید» در گزارشی نوشت، با وجود اینکه شاید بازارهای مالی جهانی از پیامدهای جنگ داخلی افغانستان و پیشروی پرشتاب جریان طالبان تاثیر نپذیرد، اما بسیاری از کارشناسان مسائل راهبردی معتقدند اوضاع سیاسی و اقتصادی تغییر خواهد کرد و شرایط در منطقه آسیای مرکزی پیچیده می شود. این موضوع بر روی نفوذ آمریکا و همچنین طرح ابتکار عمل «کمربند و جاده» هم چین تاثیر خواهد گذاشت.

طبق این تحلیل، کارشناسان معتقدند که پیشروی طالبان شکست بزرگی برای «اعتبار جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا است که ادعای حمایت از همپیمانان و تقویت نقش آمریکا در رهبری جهان را تکرار می کند. پیشروی طالبان ضربه بزرگی به هژمونی آمریکا و میزان کارآمدی دخالت های نظامی آمریکا وارد خواهد کرد و این موضوع بیانگر شکننده بودن نظام جهانی کنونی است.

پژوهش های جدیدی که دانشگاه «براون» آمریکا انجام داده است نشان می دهد که آمریکا در نتیجه حمله نظامی به افغانستان طی دو دهه گذشته حدود ۲.۲۶۱ تریلیون دلار زیان کرده است. همچنین وزارت دفاع آمریکا طی دو دهه گذشته حدود ۸۸ میلیارد دلار برای آموزش و تسلیح ارتش افغانستان هزینه کرده است. در این زمینه «مدیحه افضل» کارشناس اندیشکده «بروکینگز» معتقد است اعتبار دولت بایدن در عرصه بین الملل پس از عقب نشینی نیروهای آمریکا و فروپاشی ارتش افغانستان بسیار ضربه خواهد دید.

«جیمز کینگهام» سفیر سابق آمریکا در افغانستان هم با انتشار تحلیلی در اندیشکده «شورای آتلانتیک» معتقد است که عقب نشینی آمریکا از افغانستان و چه بسا سقوط دولت کابول پیامدهای خطرناکی را برای ثبات آسیا و نگاه همپیمانان آمریکا به اعتبار واشنگتن در حمایت از آنها در مقابل پکن به دنبال داشته باشد. در نتیجه پیشروی طالبان، این موضوع در آینده بر روی راهبرد «ائتلاف سازی دموکراسی های سرمایه داری» برای محاصره چین تاثیر خواهد گذاشت. 

به نوشته روزنامه العربی الجدید، به نظر نمی رسد روسیه هم برنده شکست آمریکا در افغانستان باشد زیرا روسیه دارای منافع بسیاری از طریق برقراری روابط تنگاتنگ تجاری، نفتی با کشورهای آسیای مرکزی است. روسیه از قدرت یابی جریان طالبان که نسبت به مسکو کینه قدیمی دارد، نگران است.

شرکت های روسیه حدود ۲۰ میلیارد دلار در کشورهای آسیای مرکزی سرمایه گذاری کرده اند. روسیه حدود ۷ هزار و ۵۰۰ شرکت در این کشورها دارد. مسکو امیدوار است که از بازارهای کشورهای آسیای مرکزی برای افزایش حجم  سود سرمایه گذاری های تجاری خود استفاده کند. از این رو، روسیه از قدرت یابی طالبان در کابل نگران است. همچنین این موضوع بر روی طرح های مربوط به انرژی روسیه در کشورهای آسیای مرکزی تاثیر ناگواری برجای خواهد گذاشت.

پایان/

۳۰ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۱:۵۵
کد خبر: 11989

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 1 =